דרור הראל ושות' משרד עורכי דין – חייגו  08-6384080

facebook logoדרור הראל ושותדרור הראל ושות
5.0 Stars – Based on 31 User Reviews

google logoעורך דין דרור הראלעורך דין דרור הראל
5.0 Based on 138 Reviews

המדריך התנגדות לצוואה, עורך דין מומחה בצוואה וירושה

המדריך המעשי להתנגדות לצוואה

תיקים של התנגדות לצוואה הם תיקים מורכבים ואמוציונליים, בעיקר מפני שהם מגוללים סיפור ונסיבות של תקופת חיים שלמה של האדם שנפטר ושל משפחתו. בתיקים אלו יש קרב גרסאות אודות המאורעות שארעו בסמוך לעריכת הצוואה ולפטירתו של המנוח. חוסר ההסכמות והמחלוקות שמתגלות לאחר גילוי הצוואה, מלווים במטען רגשי רב. אדם שמגלה שנושל מצוואה ושלא יקבל חלק מהרכוש של המנוח נתקף בתחושות קשות. בהליכי התנגדות לצוואה מתגלה לפעמים שהצוואה כשרה ושיש לקיימה כלשונה אך לעיתים מתגלה שדינה בטלות עקב נסיבות עריכתה. ההליך המשפטי גורם לצדדים ולעורכי הדין שלהם לחשוף את כל הראיות, העדויות והמסמכים שתומכים בגרסתם. בית המשפט מסתייע בחומרים שמוסרים לו הצדדים ובחוות דעת של מומחים בלתי תלויים אשר בית המשפט ממנה בעצמו, לצורך קביעת החלטתו אודות תוקפה של הצוואה.

באילו מקרים צריך להגיש התנגדות לצוואה?

התנגדות לצוואה היא הליך משפטי שניתן לפתוח בו, כאשר אדם רואה את עצמו כנפגע או מקופח מהוראות צוואה של מוריש. העבודה המשפטית מתרכזת בירידה לחקר האמת אודות מצבו הרפואי של המנוח טרם פטירתו ובאם אדם כלשהו השפיע על החלטותיו. לדוגמה, בן שמגלה לאחר פטירת הוריו שהוא נושל מהצוואה ושרק אח אחר הוא היורש של העיזבון שהשאירו ההורים. במקרה זה לדוגמה ניתן לבדוק האם האח שקיבל את מלוא העיזבון השפיע באופן בלתי הוגן על ההורים. במקרה אחר, בת יכולה לגלות לאחר פטירת הוריה שאחותה חושפת צוואה שבה ההורים ציוו רק לה את הרכוש. גם במקרה זה ניתן לבדוק האם הצוואה זוייפה או שההורים היו נתונים להשפעה בלתי הוגנת מצד הבת.

במקרים אחרים, נמצא שתאריך הצוואה הוא ממועד שבו המנוח היה בכלל מאושפז בבית חולים וכך התגלה שמדובר בצוואה מזוייפת שמעולם לא נערכה. במקרה אחר, התגלה תיעוד רפואי ובדיקת פסיכיאטר שקבעה שהמנוח לא היה כשיר לערוך צוואה ימים בודדים לפני התאריך המופיע על הצוואה ולכן ברור שלא יכל להבחין בטיבה ולא היה כשיר לחתום עליה.

אחד הדברים הבסיסיים ביותר שבודקים כאשר בוחנים את תוקפה של צוואה, היא כשירותו הרפואית של המצווה ביום עריכת הצוואה. יש לאסוף חומר רפואי מהמועד הרלוונטי ולגלות תיעוד ששופך אור על מצבו הנפשי, הרפואי והקוגנטיבי של המצווה במועד הצוואה. ככל שמגלים שבמועד הצוואה המצווה היה במצב רפואי שאינו מאפשר לו להבין את טיבה של הצוואה הרי שדינה של הצוואה בטלות. הסיבות לכך יכולות להיות שלמצווה היה אפוטרופוס או שהוא סבל ממחלת זיכרון כלשהי כגון אלצהיימר, דמנציה וכו'. גם שימוש בתרופות מסויימות יכול להוביל לחוסר כשירות משפטית.

קראו בהרחבה – עילות התנגדות לצוואה

ההשלכות הכספיות של התנגדות לצוואה

ההשלכות הכספיות של צוואה הן בדרך כלל משמעותיות מאוד בגלל שכלולות בה כל רכושו והונו של אדם מתקופת חייו. במרבית המקרים אדם צובר נכסים כגון דירת מגורים, כספים בחשבונות בנק וכדומה. על כן, הערך הכספי של עיזבון סטנדרטי הנו מיליוני שקלים ולעיתים עזבונות משמעותיים יותר יכולים להיות בעלי ערך של עשרות מיליוני שקלים כאשר הם כוללים עסקים או מספר נכסי מקרקעין, רכוש בחו"ל וכיוצ"ב.

ההיקף הכספי הגדול של ירושה מעניק כמובן תמריץ להגיש התנגדות, להקשות על הזוכים לממש את הרכוש ולהנות ממנו ולנסות לגרום לבית משפט לבטל את הצוואה, לשנות את הוראותיה או להביא את הצדדים לפשרה כלשהי שתטיב עם המתנגדים. במקרה שמבטלים צוואה, ניתן לבחון אם ניתן לקיים צוואה קודמת של המנוח, ככל שזו קיימת וככל שאין צוואה קודמת, יחולו הוראות חוק הירושה על חלוקת העיזבון.
האם ביטול צוואה הוא אפשרי?

במה כרוכה עבודתו המשפטית של עורך דין שמטפל בייצוג לקוחות בתיק התנגדות לצוואה?

התנגדות לצוואה היא הליך שנדרשת בו אחריות עצומה בעיקר עקב ההשלכות האדירות והבלתי הפיכות שיש לתוצאות ההליך על הלקוחות. מדובר בתחום משפטי ייחודי שבדרך כלל רק עורכי דין מנוסים מאוד עוסקים בו. נדרשת הבנה בדיני הירושה, במקרקעין ובחוזים, בתחומי רפואה ובמשפט אזרחי. חשוב מאוד להכיר הלכות ופסיקות מחייבות של בית המשפט המחוזי והעליון. עורך דין צוואה מנוסה ידע לאתר פגמים שקיימים בצוואה ולחקור את העדים בצורה נכונה. מלבד זאת, כמעט תמיד עורך דין התנגדות לצוואה נדרש לבצע פעולות כמו של חוקר פרטי, להתחקות אחר האמת ולבחון בעצמו כל פרט מידע בתיק מבלי לקבל אותו כמובן מאליו. רק ככה אפשר לנצח תיקים כאלה.

דוגמה לנקיטת יוזמה ויציאה מהמשרד בתיק התנגדות לצוואה

במקרה מסויים, שכרתי חברה שאמורה להתמחות באיסוף חומר רפואי מבתי חולים ותיעוד הטיפולים במנוח. החברה מסרה לי את החומר הרפואי אך חשתי שדברים חסרים. כל הבקשות והטענות שלי לא הועילו ונציג החברה טען שאין חומר נוסף בבית החולים ושקיבלתי הכל.

למרות זאת, לא ויתרתי ונסעתי בעצמי למחלקת הרשומות והארכיון בבית החולים באמצעות צו פסיקתא שזו החלטת שופט המורה להם למסור לי את כל התיעוד. לאחר שהפעלתי לחץ רב על עובדי המחלקה ולא ויתרתי, אותר מסמך חדש וחשוב ביותר ששינה לחלוטין את כל התמונה. המסמך היה בדיקת פסיכיאטר שבוצעה יומיים לפני מועד עריכת הצוואה ותוצאות הבדיקה קבעו שלמנוח יש "הפרעות קשות בריכוז ובזכרון". יום לאחר מכן בני משפחתו של המנוח החתימו אותו על צוואה. ברור שאדם שסובל מהפרעות קשות בריכוז ובזיכרון אינו כשיר להביע את רצונו האמיתי ולחתום על צוואה ולכן מסמך זה שימש כראיה מרכזית תומכת לדרישה לבטל את הצוואה.

כיצד נפתח הליך התנגדות לצוואה?

הליך התנגדות לצוואה נפתח כאשר צד כלשהו מגיש כתב התנגדות לרשם הירושה שאצלו הוגשה, לאחר פטירתו של המנוח, בקשת הזוכים עפ"י הצוואה לקבל צו קיום לצוואה.

לפי סעיף 14(א) לחוק הירושה, על הזוכים שהגישו את הבקשה לצו קיום, חלה חובה לשלוח הודעות מתאימות על הגשת הבקשה בצירוף העתק מן הצוואה, ליורשים עפ"י דין שאינם כלולים בצוואה. היורשים עפ"י דין ו/או כל אדם אחר שרואה עצמו כמי שנפגע מתוכנה של הצוואה, רשאים להגיש התנגדות מנומקת ונתמכת בראיות מטעמם בתוך 14 ימים ממועד פרסום דבר הגשת הבקשה ברשומות/עיתון יומי.

ככל שיש צורך בארכה לצורך הכנת ההתנגדות, ניתן לעתור בבקשה מתאימה לרשם הירושה.

לאחר שההתנגדות תוגש לרשם הירושה, התיק יועבר במלואו לבית המשפט לענייני משפחה והרשם יסיים בזאת את תפקידו.

בית המשפט לענייני משפחה, יורה תחילה להגיש תשובה לכתב ההתנגדות שהוגש.
לאחר מכן, בית המשפט יקבע מועד דיון לישיבה מקדמית בה יציגו הצדדים את טיעוניהם ויקבעו סדרי דין כאלו ואחרים כגון: מתן צו לאיסוף מסמכים רפואייים וסוציאליים ממוסדות רפואיים כגון קופות החולים, בתי החולים, ביטוח לאומי, הרשות המקומית וכו'. לאחר סיום איסוף המסמכים, ימונה מומחה אובייקטיבי ובלתי תלוי מטעם בית המשפט כגון פסיכוגריאטר אשר יתבקש לקבוע על סמך המסמכים שהוצגו בפניו בעניינו של המנוח, באם הוא היה בעל כשירות רפואית במועד עריכת וחתימת הצוואה. מעבר לכך הצד שמתנגד יוכל לנסות לבסס עילה של השפעה בלתי הוגנת על המנוח מצד אחד הזוכים בצוואה. בשלב מתקדם יותר יושגו רשימות עדים מטעם הצדדים ויקבעו מועדים להליכי חקירות והוכחות אחרות. השלב האחרון הוא הגשת סיכומים מטעם הצדדים ולאחר מכן בית המשפט יצטרך להכריע מה דינה של הצוואה ובאם היא כשירה או פסולה לקיום. ככל שימצא שהיא כשירה, אזי ינתן לה צו קיום והזוכים יוכלו לפעול על פי הוראותיה ולממש את הרכוש הכלול בעיזבון. ככל שיוכרע שהצוואה פסולה, יש לברר אם קיימת צוואה מוקדמת וככל שכן כמובן שצריך לחקור גם את טיבה. ככל שלא קיימת צוואה קודמת, יחולו הוראות חוק הירושה ועיזבון המנוח יתחלק בין היורשים בדין (בני זוג, ילדים, נכדים, קורבי משפחה וכו'..).
בהקשר הזה מומלץ לקרוא על פרנטלות דיני ירושה

קראו בהרחבה מי יכול להתנגד לצוואה

כמה זמן נמשך תיק התנגדות לצוואה?

תיק בית משפט בנושא התנגדות לצוואה אשר מתברר בבית משפט לענייני משפחה, בד"כ נמשך כשנה וחצי עד שלוש שנים. משך הזמן תלוי במורכבות ההליך וטענות הצדדים, קיומן ואיכותן של ראיות, צורך במינוי מומחים לצורך מתן חוות-דעת, שמיעת עדים, מספר הדיונים שיש לקיים לצורך הוכחות וכיוצ"ב.

מומלץ לקרוא גם – התנגדות לצוואה תוך כמה זמן

צריכים עורך דין התנגדות לצוואה?
צרו קשר עם עו"ד דרור הראל לקבלת ייעוץ ראשוני בטל' 08-6384080

סוגי צוואות

מלא את הטלפון ויחזרו אליך בהקדם !

טופס פרטים ראשונים לפתיחת חברה

לצורך רישום חברה בע"מ חדשה, חובה להגיש לרשם החברות 4 שמות בסדר עדיפות יורד, לדוגמא:

ביזנס בע"מ

ביזנס גלובל בע"מ 

ביזנס גלובל 2021 בע"מ

ב.ע.ה. ביזנס גלובל 2021 בע"מ

Call Now Button דילוג לתוכן