דרור הראל ושות' משרד עורכי דין – חייגו  08-6384080

facebook logoדרור הראל ושותדרור הראל ושות
5.0 Stars – Based on 31 User Reviews

google logoעורך דין דרור הראלעורך דין דרור הראל
5.0 Based on 138 Reviews

הסכמי זיכיון

הסכמי זיכיון

זיכיון הוא דרך נפוצה ומקובלת להרחבת עסק מסחרי קיים באמצעות מתן זכיינות ליזמים פרטיים למכור את המוצרים ו/או לספק את השירות של העסק תוך שימוש בשם ובמוניטין שהעסק יצר לעצמו, זאת בכפוף להסכם זיכיון שמפרט תנאים ומגבלות מוסכמים וברורים.

זכיינות גם מהווה הזדמנות עסקית ליזם שמעוניין לנהל עסק עצמאי, תוך מזעור הסיכונים הנלווים להקמת עסק חדש.

הקטנת הסיכונים העסקיים של היזם עקב הסכם הזיכיון עם הרשת הנם בין היתר:

  1. הרשת היא הגורם המפרסם.
    ליזם אין צורך להשקיע הון רב בפרסום ושיווק בעצמו כדי לחשוף את העסק ולבנות מותג חזק עם מודעות רבה בקרב קהלי יעד צרכניים.
  2. כניסת לקוחות מהיום הראשון.
    לקוחות אוהבים להרגיש שהם קונים מחברה גדולה ומוכרת בעלת סניפים רבים.
    הלקוחות חשים בטוחים יותר לשלם לחברה מפורסמת ומוכרת.
  3. תכנון, הקמה וניהול מקצועיים. הרשת המסחרית מלווה את היזם באמצעות אנשי מקצוע מטעמה ותומכת בו במהלך הקמת הסניף, ההשקה והניהול השוטף.

הסכם הזיכיון מגדיר את מערכת היחסים המסחרית והמשפטית שבין הרשת המסחרית המזכה לבין היזם (הזכיין). הסכם זכיינות צריך לקחת בחשבון את המאפיינים הספציפיים של ההתקשרות, אשר הנה מטבעה התקשרות לטווח הארוך.

ייעוץ משפטי לזכיינים

הייעוץ המשפטי שכל צד להסכם הזיכיון יקבל מעורך דין להסכם זיכיון הנו שונה וזאת מתוקף האינטרסים של כל צד בנפרד.

בדרך כלל, לאחר דין ודברים בין היזם לבין הרשת המסחרית, היזם יקבל הסכם זיכיון לחתימה.

הסכם הזיכיון שיקבל היזם נערך מבעוד מועד, בהתאם לאינטרסים של הרשת המסחרית ע"י עורך הדין המסחרי שלה ולכן מומלץ מאוד ליזם לפנות לעורך דין מסחרי פרטי משלו שייצג את האינטרסים העסקיים והמשפטיים שלו באופן אישי.

על אף שלשני הצדדים מטרה משותפת אחת והיא מינוף והשאת רווחי העסק, פעמים רבות עורך הדין של היזם שמטפל בעבורו בהסכם הזיכיון מגלה סעיפים מקפחים ובעייתיים שצריך לתת עליהם את הדעת ולפעול למיגורם.

מומלץ לכל יזם שמעוניין להיכנס לעסקת זכיינות להתייעץ עם עורך דין מסחרי מומחה מהתחום, אשר ידאג לעגן את גם האינטרסים שלו בהסכם הזכיינות.

לרוב הסכם זכיינות נוטה באופן מובהק לטובת הרשת.
בפסק דין מעניין שניתן לאחרונה (ת"א 23759-07-13 ברנע ואח' נ' פט ביי ישראל בע"מ ואח') קיבל בית המשפט את טענת הזכיינים ולפיה הסכם הזיכיון מהווה חוזה אחיד עם תניות מקפחות שהקנו לרשת יתרון בלתי מידתי הן בעניין מנגנון ההיפרדות שניתן לזכיינים והן בעניין הגבלת התחרות.

ייעוץ משפטי להסכם זיכיון

חשוב להדגיש, כי היזם אינו צריך לחשוש מניהול משא ומתן עם רשת מסחרית, גדולה ככל שתהיה.
היזם, כמי שלוקח על עצמו לנהל עסק, להשקיע בו מכספו וממרצו, מתוך ראייה למרחקים, צריך להבטיח כבר בשלב הראשוני, כי האינטרסים שלו באים לידי ביטוי בהסכם הזכיינות, לכל מחלוקת שלא תתעורר בעתיד.

בין היתר יש לקחת בחשבון סוגיות כגון- הגדרה ברורה של תפקיד הזכיין וסמכויות הניהול שלו, היקף הגמישות שתינתן לו בניהול העסק, היקף הליווי והתמיכה שיקבל מהרשת, קביעת תמלוגים שאינם משתנים, העמדת בטחונות סבירים, ניסוח סעיף ביטול ברור, נקודות יציאה, אופציה לזכיינות משנה ועוד.

כמו כן, יש להגדיר בצורה שאינה משתמעת לשני פנים את הזכויות וההתחייבויות של כל אחד מהצדדים, לקבוע האם תינתן לזכיין בלעדיות בטריטוריה, להגדיר את תקופת ההסכם, אפשרויות להארכת התקופה, הסדרת השימוש בקניין הרוחני של הרשת, סוגיות של סודיות ואי תחרות, נושא התמורה חייב להיות ברור ומוסדר לרבות תנאי התשלום (האם מעבר לדמי הזיכיון יידרש היזם גם להשתתף בהוצאות פרסום לדוגמא), וכמובן יש ליתן את הדעת גם לסעיפים אשר עוסקים בסנקציות בגין הפרה של הסכם הזיכיון והיותם סבירים ומאוזנים.

חשוב להדגיש, כי בארץ לא קיימת חקיקה ספציפית בנושא הזכיינות ולפיכך חלים על הסכמי זיכיון דינים שונים ובהם- דיני החוזים, דיני חברות, דיני הגבלים עסקיים ודיני עוולות מסחריות.

לסיכום, יזם יכול להחליט לקנות זיכיון חדש ישירות מרשת מסחרית או לחילופין, לקנות זיכיון מזכיין קיים של הרשת.
בכל אחד מהמקרים יש לבחון את ההסכמים שהזכיין יתחייב לפיהם.

עורך דין מסחרי שמלווה יזם אשר שוקל לרכוש זכות זכיינות, יסייע לו לאורך כל הדרך, החל מבדיקת הנאותות, תמיכה במו"מ בפרטים הקטנים ביותר, בדיקת ההסכמים המשפטיים וניסוח סעיפים חשובים עבור היזם וכלה בהקמת מסגרת עסקית נכונה עבור היזם כגון חברה בע"מ והסכם מייסדים במקרה שליזם יש שותפים.

מלא את הטלפון ויחזרו אליך בהקדם !

טופס פרטים ראשונים לפתיחת חברה

לצורך רישום חברה בע"מ חדשה, חובה להגיש לרשם החברות 4 שמות בסדר עדיפות יורד, לדוגמא:

ביזנס בע"מ

ביזנס גלובל בע"מ 

ביזנס גלובל 2021 בע"מ

ב.ע.ה. ביזנס גלובל 2021 בע"מ

Call Now Button דילוג לתוכן