דרור הראל ושות' משרד עורכי דין – חייגו  08-6384080

facebook logoדרור הראל ושותדרור הראל ושות
5.0 Stars – Based on 31 User Reviews

google logoעורך דין דרור הראלעורך דין דרור הראל
5.0 Based on 138 Reviews

הסכם סודיות לרעיון עסקי

הסכם סודיות לרעיון עסקי - מדוע הוא נחוץ ומתי כדאי לערוך הסכם סודיות?

כל עסק, חברה או יזם פרטי שמאמינים שברשותם רעיון עסקי חדשני כלשהו יעדיפו לשמור עליו בסודיות עד להפיכתו למיזם ממשי והשקתו בשוק וכך להפתיע את הלקוחות וכמובן גם את המתחרים.

כשמתחילים לקדם את הרעיון ולגבשו לכדי פעילות עסקית נדרשים להיפגש עם בעלי מקצוע שנותנים שירותים משיקים לתחום הפעילות העיקרי של הרעיון, לדוגמה: שותפים אסטרטגיים, משקיעים, מעצבים, מתכנתים, עורכי דין, פרסומאים, מהנדסים וכו'.

כמובן שיש בחשיפת הרעיון סכנה שהוא יזלוג החוצה לגורמים שאיננו חפצים שידעו על כך.

כאשר מצליחים לשמור על החשאיות של רעיון עסקי באמצעות הסכם סודיות מקצועי, אנו נוכל להתרכז בהקמת התשתית הנדרשת למיזם החדש ללא הפרעות ולחצים מיותרים.

בתקופת ההקמה בה דאגנו להגן על הרעיון ככל הניתן באמצעות הסכם הסודיות שנחתם עם כל הגורמים שנחשפו אליו, נמשיך לעבוד מתחת לרדאר, לחבר את כל הנקודות, לגייס עובדים, להשקיע במחקר ובפיתוח ולפרוץ לשוק עם השרות או המוצר החדש שלנו.

יזמים שפעלו בצורה נכונה והחתימו כל גורם עסקי שבא איתם במגע על הסכם סודיות, זכו בחדירה שקטה לענף העסקי אליו הם מכוונים, ללא משיכת תשומת לב מגורמים מתחרים.

ואילו יזמים שעיגלו פינות ולא הקפידו על שימוש בהסכם סודיות, גילו עד מהרה שהמידע הסודי זלג אט אט לעסקים אחרים שפועלים בתחום.
במקרה מסוים, גילה גורם עסקי מתחרה את מועד ההשקה של שרות ייחודי שפיתח יזם.

היזם השקיע כסף רב בפרסום השרות החדש לקהל היעד אך עד מהרה גילה שהמתחרה דאג "במקרה" לפרסם  באותו החודש בדיוק ובאותם אמצעי השיווק לקהלי היעד הרלוונטיים, מבצע הנחות שווה במיוחד.
ברור שמבצע המכירות שפרסם המתחרה, נועד להחליש את היזם החדש כבר בתחילת דרכו ולעצור אותו מלנגוס בנתח שוק תוך גיוס לקוחות חדשים.

לכן, אסור להקל ראש ולומר יהיה בסדר בכל הנוגע לשמירה על חשאיות של רעיון עסקי.
הניסיון מלמד שמשתלם לשכור עורך דין מסחרי שינסח הסכם סודיות מדויק בעבור הרעיון העסקי ויבצע בו התאמות לקראת כל פגישה שבה חושפים את הרעיון לגורם עסקי ככל שיהיה.

ובמה דברים אמורים בכל הקשור להסכם סודיות,

המונח מידע סודי הוא רחב ויכול להתייחס, בין היתר, למידע עסקי כמו התוכנית העסקית של העסק, לרשימת לקוחות, למידע כלכלי, לרעיונות לפיתוחים חדשניים שעדיין לא ניתן להגן עליהם באמצעות רישום פטנט או מכוח חוק זכויות יוצרים ועוד.

ישנה קשת רחבה של התקשרויות אשר במסגרתן קיים צורך לחשוף מידע סודי.
חשוב לבחון כל מקרה לגופו, לנתח את אופי ההתקשרות, להבין מי מעביר את המידע, מה היקף המידע שיועבר, איזה סוג מידע, מה היקף ההגנה הנדרש, על מי להחיל את ההסכם וכיו'.

הסכם סודיות הינו הסכם, אשר נחתם בין שני צדדים או יותר לרוב כשלב מקדמי בטרם התקשרות עסקית.
הסכם הסודיות מאפשר לחושף המידע לחשוף את רעיונותיו בפני הצד השני, תוך התחייבות של הצד השני לשמור על המידע בסוד, להגן עליו ולעשות בו שימוש רק למטרות הצרות כפי שאלו הוגדרו בהסכם הסודיות.

קיימים שני סוגים של הסכמי סודיות: הסכם סודיות חד צדדי.
בהסכם מסוג זה יש צד אחד שחושף את המידע וצד שני שמקבל את המידע והוא זה שמתחייב לשמור את המידע שנחשף אליו בסוד. לעומת זאת, בהסכם סודיות דו צדדי (Mutual NDA) שני הצדדים חושפים מידע ושני הצדדים מקבלים מידע ולפיכך חובת הסודיות חלה על שניהם.

הסכם הסודיות מגדיר בין היתר, את המידע הסודי, כלומר מה ייחשב בגדר מידע סודי שיש לשמור אותו בסוד. בהקשר זה חשוב להגדיר הגדרה רחבה, ככל הניתן.

חשוב להגדיר את המטרה לשמה ניתן לעשות שימוש במידע בצורה ברורה ואף צרה ככל הניתן.

הגדרת המטרה לשמה ניתן לעשות שימוש במידע צריכה להיות מנוסחת ע"י עורך דין מסחרי בעל ניסיון בהסכמי סודיות ובפגישות בהם חושפים רעיונות עסקיים חדשים.

מומלץ כמו כן לקבוע בצורה ברורה סייגים שבהם ההסכם לא יחול, למשל: מידע שלא זוכה להגנה כגון מידע שהפך להיות נחלת הכלל ללא הפרה של מקבל המידע, מידע סודי שמקבל המידע נאלץ לגלות בעקבות דרישה של רשות ממשלתית.

כמו כן יש לקבוע בצורה ברורה מי רשאי להיחשף למידע, באיזו צורה יועבר המידע, לקבוע באילו אמצעי אבטחה על מקבל המידע לעשות שימוש בכדי לשמור על המידע, לקבוע את תקופת הסודיות בהתאם לאופי הפעילות העסקית וסוג המידע המוגן, לקבוע השבה ו/או השמדה של המידע הסודי בתום ההתקשרות.

הסכם סודיות יכול לכלול גם תניית אי תחרות, שמטרתה הינה למנוע ממקבל המידע לפתוח עסק שמתחרה בעסקו של חושף המידע לתקופה מוסכמת (רלבנטי לרוב בהסכמים בין שותפים ובהסכמי העסקה).

פרטים אלו מהותיים ביותר ואין להקל בהם ראש.
לא מומלץ להוריד מהאינטרנט דוגמה של הסכם ולהתרשם שהוא טוב עבורנו.
רק הסכם סודיות מקצועי שנוסח במיוחד עבור הצרכים העסקיים של הלקוח, יגן באופן יעיל על המיזם העסקי ויקטין את הסיכונים של הגילוי המוקדם בטרם ההשקה הרועשת של המוצר או השרות.

רצוי לקבוע בהסכם הסודיות פיצוי מוסכם במקרה של הפרה וכן ניתן ואף רצוי במקרים מסוימים לקבוע את זכותו של מוסר המידע לקבל צו מניעה מידי במקרה של הפרה.

הסכם סודיות הנו כאמור הסכם לכל דבר וענין ולפיכך חלים עליו חוק החוזים (חלק כללי) וחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה). כמו כן הפרה של הסכם סודיות עשויה להוות עוולה על פי חוק עוולות מסחריות.

לסיכום: הסכם סודיות מהווה נקודת ציון משמעותית בתחילת דרכה של כל התקשרות עסקית או מיזם והוא נועד לאפשר לצדדים להתקדם ולבחון בבטחה את עתיד ההתקשרות מתוך ידיעה והבנה שרעיונותיהם והסודות המסחריים שלהם מוגנים בצורה הטובה ביותר.

בעולם המסחרי העסקי, ולצורך התפתחות עסקית ומינוף עסקי לא ניתן להימנע מחשיפה של מידע סודי.
לאור זאת ובטרם תתקשרו עם שותפים עסקיים, משקיעים, יועצים, ספקים וכיו', מומלץ לפנות לעורך דין, אשר ביכולתו לבחון את מכלול הצרכים והאינטרסים של הצדדים הספציפיים להתקשרות וההתרחשויות העתידיות האפשריות ו'לתפור לכם חליפה' למידותיכם.

טופס דיסקרטי לקבלת ייעוץ ראשוני בעניין הסכם סודיות

מלא את הטלפון ויחזרו אליך בהקדם !

טופס פרטים ראשונים לפתיחת חברה

לצורך רישום חברה בע"מ חדשה, חובה להגיש לרשם החברות 4 שמות בסדר עדיפות יורד, לדוגמא:

ביזנס בע"מ

ביזנס גלובל בע"מ 

ביזנס גלובל 2021 בע"מ

ב.ע.ה. ביזנס גלובל 2021 בע"מ

Call Now Button דילוג לתוכן