דף הבית » הסכם מייסדים חברה בע"מ
מבוא לחשיבותו של הסכם מייסדים לחברה בע"מ
שלום לכולם, שמי דרור הראל ואני עו"ד מסחרי שמתמחה בהכנת הסכמי מייסדים.
אין זה משנה אם תחום הפעילות העסקית של החברה עוסק בטכנולוגיה, מסעדנות, מוצרי צריכה או מתן שירותים, בכל הסכם מייסדים צריכים להיות סעיפים שעוסקים בתחומים החשובים ביותר בכל הקשור לניהול חברה במצב בו שולטים מספר שותפים יחדיו.
כך לדוגמה: חייבת להיות התייחסות לזכויות הקניין הרוחני, לעבירות המניות, מדיניות חלוקת דיבידנדים, הרכב וסמכויות הדירקטוריון ועוד ועוד.
כמובן שבהסכמי מייסדים לחברות מתחומי מדעי החיים והטכנולוגיה ישנם סעיפים ייחודיים שנוגעים לענף הפעילות ולמקובל בתחום ובנוסף להמצאות שתניב החברה, לתוכנה ולמועדים בהם יגויסו השקעות.
גם לחברות מתחומי מוצרי הצריכה, המזון, היבוא והשירותים, ישנו צורך להתאים בהסכם המייסדים מכלול סעיפים שמטפל בדינמיקה הייחודית שמאפיינת את הענף ותחום הפעילות.
לכן, הדבר החשוב ביותר עבור מייסדים של חברה חדשה, הנו לקבל שירות אישי ומקצועי מעורך דין מסחרי שיכין באופן מיוחד להם, על פי הצרכים והציפיות שלהם, הסכם שיעניק הגנה אמתית למקרה הצורך ויאפשר לחברה להתקיים גם לאחר פרישתו של מי מהשותפים או בעת מחלוקות.
עבור מי מכינים הסכם מייסדים חברה בע"מ?
הסכם מייסדים לחברה בע"מ יכול להיערך עבור יזמים אשר חברו יחדיו לראשונה לצורך הקמת פעילות עסקית חדשה ולחילופין, עבור שותפים ותיקים שעבדו עד כה במסגרת עוסק מורשה ועתה מבקשים להתאגד כחברה.
הסכם בין מייסדים הנו מסמך חשוב ממעלה ראשונה בכל הקשור להסכמות ולשאיפות הצדדים כפי שהם רואים לנכון בעבור הפעילות העסקית שהם נכנסים אליה יחדיו.
זהו בעצם הסכם שמחליף את הסכם השותפות הסטנדרטי שעורכים בעבור שותפויות שמתנהלות כעוסק מורשה.
מה כולל הסכם מייסדים לחברה בע"מ?
הסכם מייסדים נוגע בשני מישורים. המישור הראשון הנו מכלול סעיפים שנוגעים ליחסים, לתפקידים ולהסכמות האישיות בין מייסד למייסד.
המישור השני הנו קבוצת סעיפים שנוגעים לאופן ניהול החברה עצמה, לאסיפת בעלי המניות, לעבירות המניות, לדירקטוריון החברה וכיוצ"ב.
אילו סעיפים חשובים במיוחד בהסכם מייסדים?
הסכם מייסדים צריך להיות מנוסח באופן קולח, בהיר ושאינו משתמע לשתי פנים.
הסכם המייסדים הוא בעצם "העסקה" שהמייסדים סוגרים אחד עם השני ובו הם קובעים מה יהיו זכויותיהם וחובותיהם כלפי החברה.
לדוגמה: ככל שאחד המייסדים הנו המנהל הטכנולוגי של החברה אשר אחראי על פיתוח התוכנה, הרי שהסכם המייסדים צריך לכלול סעיף שקובע שכל זכויות היוצרים והקניין הרוחני שהוא יפתח בזמן עבודתו, לא יהיה רכושו הפרטי אלא קניינה של החברה בלבד.
וכך, ככל ששותף זה יחליט יום אחד לעזוב את החברה, הרי שהוא לא יוכל לקחת עמו את התוכנה שפיתח אלא יהא עליו להשאיר זאת לשימושה הבלעדי של החברה כך שתוכל להמשיך לתפקד ולא לקרוס.
טיפול משפטי בהסכם מייסדים לחברה
השלב הראשון לקראת ניסוח הסכם מייסדים הנו ריאיון אישי שבו עורך הדין מתשאל כל מייסד אודות ציפיותיו ורצונותיו מהעסקה הנרקמת עם שותפיו ובכל הנוגע למטרת החברה כפי שהוא רואה אותה.
עורך הדין גם ישכלל כל רצון ואינטרס של המייסד לכדי הגנה משפטית וייעץ מבחינה מסחרית ומקצועית כיצד להגשים באופן הנכון והבטוח ביותר את השאיפות.
להלן דוגמה בסיסית בלבד להסכם מייסדים חברה בע"מ.
יש לזכור שהסכם מייסדים צריך להיערך בהתאם לצרכים הספציפיים של הלקוח והצדדים ובהתאם לאינטרסים העסקיים והמשפטיים המיוחדים שלהם.
אין להשתמש בדוגמה של הסכם מייסדים לצרכים אישיים מכיוון שחסרים בו חלקים מהותיים לרבות התייחסות להגנות משפטיות ייחודיות על הפעילות המסחרית של החברה ועל הציפיות האישיות של כל מייסד הן מהמייסדים האחרים והן מהחברה כלפיו.
בין: שם בדוי 1 ת.ז. 0123456789
מרח' _____________
(להלן: "צד א'") מצד אחד
לבין: שם בדוי 2 ת.ז. 987654321
מרח' _____________
(להלן: "צד ב'") מצד שני
הואיל והצדדים מנהלים מזה זמן פעילות עסקית משותפת במסגרת עוסק מורשה, אשר עוסקת ביצוא מוצרי קוסמטיקה ואביזרי ספורט ובמסחר ושיווק אלקטרוני ללקוחות פרטיים ועסקיים בארץ ובעולם (להלן: "הפעילות המשותפת");
והואיל והצדדים מעוניינים לאגד ולרשום במשותף חברה בישראל עבור הפעילות המשותפת ובהסכמת הצדדים החברה תעסוק בעתיד גם בתחומים נוספים אשר החברה תמצא בהם עניין;
והואיל והצדדים חפצים לקבוע במסגרת הסכם זה את זכויותיהם וחובותיהם ההדדיות בכל הקשור לחברה אשר תקום מכוח הסכם זה.
לפיכך הוצהר, הותנה והוסכם בין הצדדים כדלקמן:
מבוא
שם וכתובת החברה
תפקידיהם של הצדדים
למונחים המפורטים להלן, תהיה בהסכם זה המשמעות המופיעה בצדם, כדלקמן:
הון מניות החברה, הזכויות הצמודות למניות וחלוקת רווחים
צד א' – ___ מניות רגילות.
צד ב' – ___ מניות רגילות.
דילול אחזקות
ניהול, הנהלה ודירקטוריון
14.1. יו"ר הדירקטוריון יבחר לפי הצורך בכל ישיבה ולא יהיה לו קול נוסף.
14.2. בכפוף להוראות הסכם זה, דירקטוריון החברה יקבע את מדיניותה, תקציבה, דרכי פעילותה והתקשרויותיה וכן יקבע את כוח האדם שיידרש לביצוע משימותיה וכל הקשור בניהולה השוטף של החברה.
14.3. המניין החוקי לקיום ישיבות דירקטוריון הינו לכל הפחות שני (2) דירקטורים.
14.4. החלטות הדירקטוריון יתקבלו ברוב רגיל.
14.5. מוסכם על הצדדים להסכם, כי לא תתקבל החלטה הנוגעת לשינוי מבנה ההון של החברה, תחומי פעילותה ופירוקה, אלא בהסכמת כל הצדדים להסכם זה.
מנהל כללי של החברה
ספרי חשבונות ומסמכים אחרים
עבירות מניות וזכות סירוב ראשונה
מינוי רואה חשבון ועורך דין לחברה
השקעות הצדדים בחברה
מורשי חתימה, פתיחת חשבון בנק
מימון הפעילות המשותפת
תקופת הפעילות המשותפת והפסקתה
סודיות, היעדר ניגוד עניינים ואי תחרות
ישוב חילוקי דעות
פירוק השותפות
תניית שיפוט
כללי
ולראיה באו הצדדים על החתום במקום ובמועד הנקובים לעיל:
___________________ _________________
צד א' צד ב'
הסכם מייסדים מביא לידי ביטוי את ההסכמות, החובות, הזכויות, הסמכויות ותחומי האחריות שמייסדי החברה (בעל המניות הראשונים) הסכימו עליהם.
הסכם מייסדים בדרך כלל מכסה נושאים כגון חלוקת הון המניות המונפק וזכויות הצבעה, קבלת החלטות בדירקטוריון, יישוב סכסוכים, פירוק החברה ועוד.
הסכם מייסדים מסייע לניהול תקין של החברה ובמניעת מחלוקות וחילוקי דעות בין מייסדים בהמשך הדרך.
ההסכם יהווה ראיה משפטית חותכת לגבי המטרות והיעדים של החברה כפי שבעלי המניות התכוונו ובשל כך יהא בעל משקל משפטי רב בהליכים בערכאות ככל שיפתחו.
מומלץ לשכור את שירותיו של עורך דין מסחרי שמתמחה בהכנת הסכמי מייסדים.
עורך דין מסחרי מנוסה בתחום החברות יעזור לכם ליצור הסכם המותאם לצרכים הספציפיים שלכם.
לייעוץ ראשוני חייגו – 08-6384048
השאירו פרטים ונחזור
אליכם בהקדם!
ניווט באתר
תחומי עיסוק נוספים
מאמרים ומדריכים
אנחנו בפייסבוק
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
חייגו 08-6384080
© כל הזכויות שמורות דרור הראל ושות'
מלא את הטלפון ויחזרו אליך בהקדם !